Szilveszteri vacsora

Bár a szilveszter már elmúlt, azért vissza lehet gondolni, például a vacsorára. Nagyon szeretek főzőcskézni és szeretnék benne fejlődni, ezért mindig kísérletezek valamivel. Szívesen készítenék nagyobb vacsorákat is, több főre, vendégül látnék sok embert, és látnám, hogy ízlik nekik a főztöm.

Így az év utolsó napján sült karajt készítettem, gombás szósszal. Először krumplipürével akartam tálalni, de a burgonyát túlságosan nehéz ételnek tartottam a már amúgy sem könnyű sertés és gombaszósz mellé. Répát főztem, amit aztán vajon pirítottam.

Sült karaj:

Hozzávalók:

  • 1 kisebb/közepes sertés karaj
  • fűszerkeverék sertés húshoz

Elkészítés:

A sütőt előmelegítem, s közben a karajt alaposan bekenem a sertés húshoz való fűszerkeverékkel. A tepsit felöntöm kicsit vízzel, hogy ebben puhuljon a hús, majd alufóliával letakarom és a 200 fokos sütőbe teszem. Nagyjából két órán keresztül sütöm, közben nézem, hogy van-e még alatta víz, vigyázni kell, nehogy odaégjen! Az utolsó fél órában leveszem a tepsiről az alufóliát, hogy piruljon a hús.

Gomba szósz

Ennek az az érdekessége, hogy gombapörköltből készítettem, összeturmixoltam és kevertem bele tejszínt.

Hozzávalók:

  • 250 gramm csiperkegomba
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 babérlevél
  • 1 teáskanál édesnemes paprika
  • 2 szem paradicsom
  • 1 evőkanál tejföl
  • 200 ml tejszín

Elkészítés:

A hagymát felszeletelem és olajon üvegesre pirítom. Ezután hozzáteszem a paprikát és még úgy kevergetem kicsit. Majd a meghámozott, felszeletelt gombát is hozzáöntöm és úgy főzöm nagyjából 10 percig. Közben hozzátettem a babérleveleket. Ezek után jön a felszeletelt paradicsom, ízlés szerint sózom, borsozom. Amikor már úgy érzem, hogy kezd elkészülni, hozzákeverem a tejfölt is és lekapcsolom alatta a tüzet. Kicsit várom, hogy hűljön, majd a tejszínnel együtt a turmixgépben összekeverem.

Vajas répa:

Hozzávalók:

  • 2-3 db répa
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál vaj
  • rozmaring

Elkészítés:

A répát karikákra szeletelem és sós vízben megfőzöm. Majd a vizet leszűröm és a vajon megpirítom, közben hozzáadom a rozmaringot, a végén pedig a felaprított fokhagymát is.

A tányéron kiszedve:

Advertisements

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s